Drugo carstvo 5

Drugo carstvo 1, 2, 3, 4,

Jelena je mogla da se odrekne mnogo čega, obroka, sna, ali svakodnevno mačevanje ne bi propustila ni zbog čega na svetu, pa makar to bilo u sred noći. Bar pola sata dnevno i bila je spremna da se suoči sa svakakvim sranjem kojim ju je život gađao. Svakodnevno prolaženje kroz bodove, presije, batute, dintiranja i ostale pozicije, na nju je delovalo poput meditacije. Uvek joj je pomagalo da razbistri misli. Tokom puberteta, često je želela da odustane od mačevanja, ali  deda je uvek uspevao da je nagovori da ode na još jedan trening. Zauvek će mu biti zahvalna što je bio uporniji i tvrdoglaviji od nje. Često bi se setila svojih takmičarskih dana i nastupa za reprezentaciju. Ko zna da li bi sada drugačije živela da se nije povredila na onom takimčenju u Sofiji? Protivniku je pukao mač i čelična oštrica je pokidala butni mišić. Znala je da je mogućnost da se tako nešto desi jedan prema milion, ali eto, ona je bila ta jedna. Mesecima nakon povrede nadala se da će možda ipak moći da se vrati u formu. Ali, lekari su bili neumoljivi, NJena takmičarska karijera je završena.

Ali sada, pored sina Dušana, jedini ventil za opuštanje bilo je svakodnevno mačevanje, ali i jahanje kada bi uhvatila malo više vremena.

I baš kada je u podrumu svoje kuće na Senjaku završila sa zagrevanjem, začula je Pople are strange, sa svog službenog mobilnog telefona. Da li službeni telefon uvek mora da zazvoni kada nije na dužnosti, Marfi je stvarno neumoran, pomislila je gorko se osmehnuvši.

„Šefe.“

Šta god da radiš, prestani i dovlači dupe do Pravnog, ekplodirala je bomba u tramvaju, ekipe su vec tamo“, rekao je Goran, njen nadređeni i prekinuo vezu.

Bomba u tramvaju, mila majko, šta se ovde dešava? Da li je moguće? pitala se dok se probijala kroz grad u svom BMW-u 325i iz 1987. godine. Čula je dispečerov glas.

„Osim naših službi, niko ne sme da priđe Pravnom u krugu od 100 metara, ponavljam niko, a to posebno važi za novinare. Sav saobraćaj da se i dalje usmerava na Ruzveltovu, 27.marta, Takovsku. Takođe, i dalje su obustavljeni svi polasci autobusa, aviona, vozova.“

Na radiu Beograd su prekinuli muzički program i voditelj je uzbuđeno rekao:
„Izvinite zbog prekida programa, ali dobili smo zvaničnu potvrdu iz policije. Pre četrdesetak minuta eksplodirala je bomba u tramvaju kod Pravnog fakulteta. Izgleda da ima žrtava, ali još uvek nemamo bliže informacije. Polcija apeluje na sve građane da se ne približavju mestu zločina, kako zbog mogućnosti movih eskplozija, tako i zbog ometanja istrage. Ulice između 27. Marta, Takovske, Njegoševe, Ruzveltove su zatvorene za saobraćaj. Javljaćemo se sa najnovijim informacijama, čim nešto saznamo. “

Bomba, možda je i moguće, prokleti bolesnici, pomislila je. Danas svaka budala može da napravi bombu u kućnoj radinosti zahvaljujući globalnoj mreži. U kakvim smo svi problemima, prava je sreća, što se tako nešto ne dešava svakog dana širom Srbije. Srećom, pojedinci se veoma retko odlučuju na ovako drastične poteze, njaverovatnije je u pitanju neka organizacija. Samo je pitanje, koja? Al kaida, Šiptari, neki anarhisti, Hrvati, ko zna, lista bi mogla biti podugačka. Jedino se pitalo zašto baš sada. Po svim izveštajima Beograd je grad niskog rizika,bar što se tiče terorističkih napada.

Stigla je do policijskih barikada na uglu Njegoševe i Beogradske. Nakon što je pokazala legitimaciju, parkirala je auto ispred picerije Orao i produžila pešice prema Pravnom fakultetu.

Dok se približavala najvećem mestu zločina koje je Beograd imao, pokušavala je da se pripremi na prizor koji će videti. Stigla je do samog ugla Beogradske i Bulevara(za nju će to uvek biti Bulevar revolucije, a ne Kralja Aleksandra) kada ju je pogodio smrad. Težak i opor smrad, koji steže grlo i štipa oči, smrad izgorele plastike i ljudskih tela i ko zna čega sve još. Naslonila se na tramvajsku ogradu, pokušavajući da zadrži hranu u sebi. Nikada u životu nije osetila toliko snažan nagon za povraćanjem. Teškom mukom je uspela da povrati prisebnost. Bilo je gore nego što je zamišljala. Iako je godinama u policiji, sve ono što je videla na terenu, nije moglo da je pripremi za užasnu sliku ispred Pravnog fakulteta. Sve je više ličilo na snimke CNN-a sa bliskog Istoka. Tramvaj Švajcarac je ležao prepolovljen, oblak crnog gustog dima se dizao u nebo, jauci povređenih, raskomadana tela, krv, užurbane ekipe Hitne pomoći, vatogasci koji su u pripravnosti u slučaju da se vatra ponovo rasplamsa, policajci koji se trude da održe bilo kakav privid reda, forenzičari koji su već počeli sa prikupljanjem materijala. Srećom civili nisu bili preblizu, ali su zato opseli sve okolne prozore. A bilo je i objektiva i kamera, novinare ne može zaustaviti ni policija. Novine će se sutra, a i danas, odlično prodavati, gorko je pomislila.

Provukla se ispod policijske trake i prišla Ivanu, jednom od kolega iz stanice.

„Šta je, za ime sveta, ovo?“

„Ne znam šta da ti kažem, pored svih naših vežbi i povremenih upozorenja, nikad nisam ni pomislio da se ovako nešto može dogoditi i u Beogradu. Upali smo u teška govna.“ Bacio je popušenu cigaretu, izvadio novu iz srebrne tabakere, odlomio filter i povukao dubok dim.

„Eksplozija se dogodila oko 8.35, prve ekipe iz Majke Jevrosime su stigle za desetak minuta, hitna pomoć i vatrogasci nedugo zatim.“

„Dobro je da su naši uspeli da se probiju tako brzo.“

„Da, naši iz krvnih delikata su došli među prvima, naravno, tu je i odeljenje za eksplozije i paljevine. Ali stigli su ili stižu i svi ostali – i BIA i VBA, žandarmerija, tu je i istražni sudija Petrović, a doći će i istražne sudije iz okružnog, svaki slobodan polcajac je usmeren na ovu oblast. Požar je vrlo brzo lokalizovan, patrole su uspele da preusmere saobraćaj i obezbede koliko-toliko nesmetan prilaz ostalim ekipama. Trenutno imamo dvadeset i troje mrtvih, među kojima je i troje dece, i oko četrdeset povređenih.“

„Blagi bože, dvadeset i troje… Nije kao u Madridu, ali opet… Neverovatno. Da li išta znamo?“

„Na žalost, još uvek ne. Verovatno je bomba aktivirana negde na sredini tramvaja. Među poginulima, petoro je bilo u automobilima, koji su prolazili pored tramvaja. Predstoje nam burni dani i noći. To je za sada sve što znamo… Već je, pod vođstvom Paunovića, formiran krizni štab u prostorijama BIA i naređeno je da se tamo slivaju sve informacije.“

„Paunović, pa on je samo premijerova podguzna muva, on ne bi znao da razlikuje petradu od olovke“, odvratila je prezrivo frkćući.

„Naravno, ali po običaju, svaka služba će voditi zasebnu istragu, pri tome će se mešati političari, a onda će nastati haos.“ Rekao je uz sumoran osmeh.

„Tu ne možemo ništa, na nama je da probamo što pre da razmrsimo ovaj užas koliko god možemo, a svi drugi neka rade po svojoj savesti. Vidim da su mediji uspeli da stignu u zadivljujućem broju, kako se samo brzo dovuku kada treba da snimaju nesreću.“

„Izgleda da je u Metropolu neka od ovih fuksi-pevačica organizovala konferenciju za štampu, povodom izlaska njene prve knjige. Tako da su bili prisutni novinari i z svih kuća.“

„Još jedna turbo spisateljica? Blagi Bože, odakle li samo izviru?“

Jelena je duboko udahnula i pogledom obuhvatila prizor oko sebe. Jeza joj se spustila niz kičmu, i na trenutak ju je ispunila malodušnost, možda je ovo preveliki zalogaj za sve njih. Ali posle samo nekoliko trenutaka ovladala je svojim uzdrmanim emocijama i prepustila se istrazi. Mora da proba da nađe bilo kakav smisao u ovom ludilu.

 

Drugo carstvo 1, 2, 3, 4,

slika Skeeze

Advertisements

43 thoughts on “Drugo carstvo 5

      1. Trebaš naći nekog drugog da čita pre objavljivanja i ispravlja greške, ti čitaš ono što treba da piše, ne ono što piše i na primećuješ greške, koji i nije puno. Ja za to koristim ženu, tako da sve pravopisne i štamparske graške su njene. Odlično se ovo razvija, btw.

        Liked by 2 people

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s